Sirli põnev erialavalik Taanis… Staphylococcus jne

dream big

Sirli on üks neist noortest, kes kohe peale keskkooli lõpetamist astus sammu mugavustsoonist välja ja õpib nüüd Taanis, Business Academy Aarhuses erialal nimega Chemical and Biotechnical Science.

“Üldiselt võib öelda, et mul läheb praegu nii hästi, et ei oskaks paremini lootagi. Olen oma hetke eluga rahul. Kui sooviksin midagi paremat, siis tean, et ainult minul endal on võimalus seda paremaks muuta,” ütleb Sirli oma 2014.a sügisest alanud seiklusele mõeldes.

Iga algus on raske

Sisseelamine oli raskem esimesel kahel nädalal. Siia tulles teadsime, et saame korterisse alles 4 päeva pärast saabumist, seega pidime leidma endale ajutise ööbimiskoha. Minul läks hästi ja sain ööbima ühe eestlase juurde. Tänu sellele sain palju üldist informatsiooni ja nõuandeid. Lootsin, et kui lõpuks kooli jõuan, läheb asi paremaks. Kui siis lõpuks korterisse saime, mis oli ajutine, saime aru, et oleme sattunud totaalsesse getosse. Korter oli vana ja lagunenud, ühtegi mööblieset sees ei olnud, valgustust ei olnud tubades ja nii edasi. See hetk oli küll tunne, et ei paki asju lahti ja lähen tagasi Eestisse. Kuid raskused on ületamiseks.

Kui kool pihta hakkas, sõitsime iga päev 8 km kooli ja tagasi jalgrattaga, sest bussipiletite hinnad on siin kõrged. Elu hakkas vaikselt kulgema, uued sõbrad ja koolitöö, ei olnud enam aega nukrutsemiseks. Korteriga läks niivõrd hästi, et saime selle ajutise korteri püsiva vastu vahetada ja nüüd elame kursusekaaslastega koos ja elu on ilus.

aarhuscityVõimalikult praktiline õpe

Õpin Business Academy Aarhuses ja kooli valikuga olen ülimalt rahul, kuigi enne tulekut ei teadnudki, et tegu on rakenduskõrgharidusega sõna otseseimas mõttes. Praktikat on meil vähemalt 50% kui mitte rohkem. Chemical and Biotechnical Science erialal õpime täpselt seda, mida tulevikus tööl olles vaja on. Ehk meist peaks saama siis laborandid, laboritehnikud, kvaliteedikontrollid või toiduhügieenitehnoloogid. Samas peaks olema võimalus ka 3. semestril valida ravimitööstuse eriala. Niiet probleeme töö saamisega ei tohiks olla, sest oskused on olemas.

Katsed ja põnevad projektid

Esimesel semestril töötasime masinatega HPLC ja GC, Potentiometer, mis on tänapäeval laialdases kasutuses erinevatel aladel, alustates geotehnoloogiast kuni lõpetades toidutehnoloogiaga. Suuremaks projektiks oli veini uurimine, samuti suur toiduprojekt, kus iga grupp ostis poest mingisuguse toote ning pidime kontrollima laboris selle sisaldust ja kvaliteeti.  Minu grupi  valikuks oli araabia turult ostetud liha, mille tulemused näitasid, et see liha ei vastanud nõuetele, sest sisaldas liiga palju Staphylococcus`t ning ka kolibakteri sisaldus oli liiga suur.

Sellised suurprojektid ongi põhjus, miks mulle see eriala meeldib. Me õpime just seda, mida on vaja hiljem tööl ning on vägagi asjakohane.

Välismaal õppimine on muutnud mind…

…esmajoones ütleks muidugi et iseseisvamaks, vastutustundlikumaks ja tolerantsemaks. Need omadused tulevad kõigile, kes samas olukorras on. Samuti olen ma armastama hakanud spontaansust. Ekspromt külalised ja huvitavad väljakutsed teevad päeva lihtsalt nii huvitavaks.

Mis ma usun, et on kõige parem muutus minus, on see, et ma ei karda enam tänaval inimestele naeratada ja nendele tere öelda, mis oleks Eestis kui tabu. Aga õnneks on Taani inimesed kõik õnnelikud ja see nakatab ka siinseid välismaalasi. Paneb ikka naeratama küll.

Soovitused, tulevikuplaanid
Minu arvates on meedia ja kõik kogemustelood täiesti õigel arvamusel, et see on lifetime experience ja seda kõige paremas mõttes. Sellist kogemust ei saa ei kodust ega kodumaalt. Kõik alguses ette tulevad raskued on ületatavad. Mina ei ole sekunditki kahetsenud, et siia tulin ning teeksin sama otsuse veel kord kui vaja oleks. Soovitan ka teha korralik eeltöö ülikooli valikul, et lõppvalik osutuks võimalikult sobilikuks.
Minu tulevikuplaanid: Elan päev korraga, sest ma tahan nautida seda aega mis mul siin on. Aga muidugi on mul ka plaane kaugemasse tulevikku. 2016 aasta jaanuarist peaksin alustama praktikaga ja loodetavasti olen ma kuskil teisel pool lompi või Saksamaal/Hispaanias laboris, kus uurin ravimitööstuse köögipoolt. Ja pärast seda tagasi Taani et teha ära top-up ehk saada baklaureuse kraad.

Kui Sinagi tunned, et tahad õppida midagi põnevat ja astuda välja mugavustsoonist, siis haara võimalusest ning kandideeri põhitähtajaks märtsikuus. Lisainfo ja kandideerimisabi saad Dream Foundationist: estonia@dreamfoundation.eu 

Leave a Reply