Kelly: Taani õppima hoopis veebruarist

Hei!

Mina olen Kelly, 21-aastane neiu Tallinnast, kes otsustas 2017a veebruaris pakkida asjad ja kolida Taani alustamaks oma kooliteed. Õpin koolis nimega Zealand Institute of Business and Technology ja minu erialaks on Service, Hospitality and Tourism Management. Hetkel õpin teisel semestril ja uuel aastal alustan juba praktikaga.

22192751_10210360166386550_1194248308_n

Taani kohale jõudes tuli kohe alustada paberimajandusega, et vajalikud dokumendid korda saaksid aetud. Bürokraatia võrreldes Eestiga on väga aeglane. Kohustusliku CPR-numbri ja elamisloa taotlemine võttis aega mitu nädalat ja see oli veel hästi, sest õpilased, kes alustavad septembris, peavad kauem ootama. Probleem seisneb selles, et enne vajalike paberite korda ajamist ei saa avada pangakontot ega ka minna tööle. Kui paberimajandus korras, läheb pangakaardiga omakorda veel umbes kuu.

Elukoha otsingutega peaks alustama varakult – kuigi läbi interneti on see suhteliselt keeruline, sest informatsioon ei pruugi vastata tegelikkusele. Meil läks sellega hästi, kuna meil oli kohapeal sõber, kes sai kortereid vaatamas käia. Lõppkokkuvõttes sellest kahjuks kasu polnud, sest kõik paremad palad võeti meilt eest ära. Viimases hädas võtsime ühendust kooliga, tänu kellele me lõpuks leidsime elamise Køge linna lähedal.

Kooli koha pealt nii palju, et väga suur rõhk on praktikal ja enese arendamisel. Enese arendamise all pean silmas seda, et kui ma olin harjunud gümnaasiumis istuma kõige viimases pingis, kuulama õpetajaid ja märkmeid tegema, siis Taanis nii ei ole. Tuleb teha esitlusi, diskuteerida õppejõududega, on palju grupitöid, projekte ja case’id firmade näitel, millele tuleb leida lahendus näiteks 48h jooksul ehk kogu aeg tuleb kaasa mõelda.  Tänu sellele tunnen kui palju olen ma julgemaks ja avatumaks muutunud. Õppejõud on väga vahvad ja loomulikult tasemel, mis muudab õhkkonna meeldivaks. Ei ole üldse sellist õpetaja-õpilase tunnet, sest suhtlus on sama vaba nagu vana tuttavaga.

22215336_10210360171186670_443626184_n

Inimesed Taanis on väga toredad, väidetavalt ühed maailma õnnelikumaid. Ja seda on ka näha, tänaval jalutades naeratavad sulle mööduvad inimesed, vahest ka teretavad, mis alguses oli üpris veider, sest ma laskusin kogu aeg mõttesse, et kas ma olen kohanud neid eelnevalt või miks nad teretavad mind keset tänavat. Tekitab väga sooja tunde, Eestis sellist asja just tihti ei kohta.

22197745_10210360172706708_1470600460_o

Mina olen oma otsusega väga rahul! Kui ka Sinul tekkis idee minna välismaale õppima, võta ühendust Dream Foundationiga ja nad aitavad sind!

 

Leave a Reply