Laura: tudeng maailma kõige õnnelikumas linnas

Koht: Taani, Aarhus
Kool: Business Academy Aarhus
Eriala: Digital Concept Development, bakalaureuse “Top-Up” kursus

Eriala

Digital Concept Development, with focus on communication and user experience, has been developed in cooperation with advertising agencies, web agencies and e-commerce companies. The programme takes 1½ years.”

Valem on lihtne: Academy Profession (AP) kursus + top-up kursus = bakalaureus.
Tegu on rakendusliku õppekavaga, mille tulemus on võrdväärne ülikoolide bakalaureusega, kuid õppetöö on praktilisem.

Erinevalt Eestist pakutakse erinevates Taani ülikoolides sama eriala täpselt sama õppekava järgi. Minu kursusel ongi ligi pooled tudengitest tulnud DCD-le eelnevalt AP-erialalt Multimedia Design and Communication erinevatest ülikoolidest Taanis. Mina AP-kursusel ei õppinud. Tegin hoopis TTÜ Informaatikas ära 120 EAP-d, mis on võrdväärne AP-kraadiga. Kandideerisin talvel ja peale pikka ootamist saadeti sissesaamise kinnitused välja juulis. Juba augusti keskel tuligi hakata Taanimaa poole astuma.

Tere tulemast Taani!

Õpin rahvusvahelises grupis ligi 30 loova noorega, seega inimesi on üle Euroopa, aga ka Kanadast ja USAst. Kursus toimub uues ja ilusas kuldses hoones, kus on väga palju ruume tiimitööks.

Kogu õppetöö toimub tiimides.

Õppetöö BAA-s erineb tavaliste akadeemiliste ülikoolide lähenemisest drastiliselt. Õppekava on loodud koostöös ettevõtetega ja õppejõud on oma eriala professionaalid, kes ei loe kunagi lihtsalt loengut powerpoindilt maha ja lähtuvad erinevatest asjakohastest ja uutest(!) allikatest. Klassis on elav diskussioon teema üle ning praktilised ülesanded tiimides vahelduvad õppejõu ettekandele. Õppetöö sisu on tugevalt seotud projektidega, mida teeme otse klientidele. Siiani on meil olnud klientideks nt. Danske Bank, Vero Moda ja DOKK1. Loome neile digilahendusi, mis aitaks nende ärilisi eesmärke saavutada.

Sisuliselt on iga koolipäev workshop. Koolipäeva lõpus viskab õppejõud klassi kuhjaga positiivust, s.t. kiidab ja tänab tudengeid, ning võib juhtuda ka nii, et jagab kõigile kooki, kuna temal on oma naisega abielu 10. aastapäev ja tahab meiega ka tähistada.

Aarhus

Linn on muhe ja mereäärne. Taanimaa suuruselt teine, seega avastada ja teha on palju. Aarhus on muuseas arvatud paljude uuringute järgi ka maailma õnnelikuimaks linnaks.

Panoraamfoto ARoSe muuseumi kuulsast panoraamist.

 

Rattad, rattad, rattad. Kruiisirattad, maanteerattad, korviga rattad, lastetooliga ja lastekorviga rattad… Aarhusis näeb tänavapildis neid kõiki, sest aastaläbi heas korras rattateed katavad ämblikuvõrguna kogu linna.

Putuka-hot-dog ja värvilised pannkoogid Aarhusi toidufestivalil.

Kolimist tuleb planeerima hakata võimalikult vara, et leida kodu, kuna linnas on ametlikult majutuskriis ja head, tudengisõbralikku kohta leida on väga raske. Kindlasti on lihtsam leida tuba kellegi korteris kui täiesti endale tervet korterit üürida. Kui aga õnnestub üürida korter koos teiste tudengitega, siis pakub riik üüri maksmisel toetust. Tudengid saavad taodelda õppetoetust 500-700€ ka siis, kui töötavad Taanis min. 10h nädalas.

Taanlased on üldiselt sõbralikud, rahulikud ja ilusad ning põhjamaiselt eestlastega sarnased. Inglise keelt räägivad kõik. Taani on lahe heaoluriik, seega oodatada võib uut ja värsket keskkonda, kus külmakraade on paar vähem ja võimalusi rohkelt. Taanlased panevad palju rõhku innovatsioonile igas valdkonnas ning seda näeb lausa linnapildis. Kindlasti iseloomustab seda rahvust ka armastus disaini ja sisekujunduse vastu. Üldiselt on Aarhus suurepärase atmosfääriga linn ja Taanis õppimine ideaalne võimalus enesearenguks. Tule kindlasti ja saad väärtusliku kogemuse kogu eluks!

Leave a Reply