Noora: Jönköping on väga toetav ja inspireeriv ülikool

Hei, minu nimi on Noora. Õpin teisel semestril Jönköpingi ülikoolis International Management kursusel. Alguses oli plaanis alustada õpinguid 2016. aasta septembris, kuid tol hetkel olid elul natuke teised plaanid ning lõpetasin aasta hoopis Türgis olles ja peale seda läksin Inglismaale tööle. 2017. aastal otsustasin, et see on aasta, mil ma lähen ülikooli. Mõeldud, tehtud! Konsulteerisin Dream Foundationi tiimiga ja nad aitasid mind kandideerimise protsessiga. Tänu neile oli kandideerimine ülikooli väga lihtne; ilma suure segaduse ja stressita. 17. augustil istusin lennuki peale ja teekond Rootsi poole võis alata. Mind valdasid erinevad emotsioonid: hirm, põnevus, teadmatus, kuid ma olin kindel, et see oli õige otsus. Suur seiklus oli algamas ja olin astumas uude elujärkku.

Üleüldiselt võin öelda, et Rootsi saabudes sujus kõik ilma probleemiteta. Esimesel päeval sain võtmed enda korterisse, mis asus 15 minuti bussi sõidu kaugusel kesklinnast. Elukoha sain kohas nimega Råslätt, kus majutatakse enamus rahvusvahelised tudengid. Korter ise on väga heas korras ja tuba on väga ruumikas, niiet ei saa kurta. Ülejäänud toimingud nagu kohaliku ID numbri ja pangakonto saamine võtab aega, kuid ei ütleks, et rohkem kui kuskil mujal. See on tavaline paberimajanduse protsess, kuid ülikool on väga abivalmis ja aitab kõiki uusi tudengeid selle asjaajamisega.

Jönköping on järve ääres asuv rahulik ja väike linnake. Siin on väga ilus, ideaalne tasakaal looduse ja kiire linnaelu vahel. Inimesed on siin väga toredad ja avatud. Kuna ma õpin rahvuvahelises ärikoolis, siis põhikeeleks, millega ma kokku puutun, on inglise keel. Tänu sellele, et kool on väga rahvusvaheline, olen leidnud sõpru erinevast rahvusest ja kultuurist. Kooli poolt on võimalus võtta ka rootsi keele kursuseid, mis on väga kasulikud. Kuid kui Rootsis plaanis töötada ei ole, siis on võimalus kogu ülikooli aeg veeta ka ainult inglise keeles suheldes.

Kui eesti keeles on ütlus ”enne töö, siis lõbu”, siis siin olid asjad alguses vastupidi. Jönköpingi ülikoolil on tavaks nädal enne loengute algust korraldada Kick Off Week. See on nädal täis erinevaid ülikooli poolt korraldatud üritusi. Kõik uued õpilased jagatakse erinevatesse tiimidesse ja nädala jooksul on palju erinvaid võistlusi, kus tiimiga osaletakse. See on väga hea meetod aitamaks tudengitel tutvuda kaastudengitega ja ülikooliga. Esimesel nädalal ei olnud ühtegi vaba hetke niisama olla. Terve nädal oli väga lõbus ja sündmusterohke ning see oli nädal, kus tutvusin enamike oma seniste sõpradega. Kindlasti parim viis alustada ülikooli!

IMG_6553

IMG_5741

Peale lõbutsedes veedetud nädalat algas esimene semester, kus sai kõik oma teadmised proovile pandud ja väga palju uusi teadmisi juurde kogutud. Palju aega sai veedetud õppides ja lugedes raamatuid raamatute otsa. Jönköpingi ülikoolis on suur rõhk grupitöödel ning on väga palju on iseseisvalt õpimist. Üldjuhul on iga semester jaotatud kaheks osaks, mis mõlemad sisaldavad kahte kursust. Loenguid on neli kuni viis päeva nädalas, kaks tundi loengu kohta. Mulle isiklikult meeldib, kuidas kursus on üles ehitatud. Kindlasti ei piirdu ajaveetmine ainult õpimisega. Ülikoolil on palju erinevaid tudengigruppe, millega liituda. Ülikoolil on ka head tutvused erinevate firmade ja teiste ülikoolidega ning mitmete loengute raames analüüsime ettevõtete reaalseid andmeid ja probleeme. Väga palju on ka lisaloenguid, kuhu on võimalus minna ettevõtjate kogemusi kuulama. Üleüldiselt on Jönköpingi ärikool väga toetav ja inspireeriv koht, kui soovid panna rohkem rõhku innovatiivsusele ja ettevõtlusele. Kuid kui on soov mõtted koolilt ära saada, siis on võimalus seada sammud ülikoolile kuuluvasse klubisse Akademian, kuhu saavad sisse ainult Jönköpingi ülikooli tudengid. Niiet iga kolmapäev saab võtta väikese puhkuse õppimisest ja sõpradega lõbutsema minna. Hetkel on esimene aasta ülikoolis lõppemas ja olen väga rahul oma otsusega õppida just Jönköpingi ülikoolis! Põnevusega ootan kõiki uusi võimalusi ja katsumusi, mis mind ees ootavad minu põneval ülikooliseiklusel.

IMG_7445

 

Leave a Reply